06-55 12 13 89 (Antoin) of 06-23 25 23 95 (Jeroen) info@buitenkok.com

Onderhoud en gebruik van je Dutch Oven

Eerste keer in in gebruik nemen van je Dutch Oven

In de fabriek wordt de gietijzeren pan ingesmeerd met een laagje was om het te beschermen tijdens transport. Dit waslaagje moet worden verwijderd voor gebruik. Verwarm totdat de wax kan worden afgenomen met een doekje (geen keukenrol). Dit hoeft niet té heet. Vervolgens kan je de pan verder inbranden. Doe de Dutch Oven in een normale keukenoven op 150 tot 200 graden voor ongeveer een halfuur.  Wrijf in met zonnebloem olie (gebruik geen olijfolie). Doordat het poreuze gietijzer open staat door de hitte, zal de olie de poriën afsluiten. Verwarm de gietijzeren pan vervolgens nog een uur in de oven op 150 graden en laat hem daarna rustig afkoelen.

Schoonmaken en regulier onderhoud

Het schoonmaken van je Dutch Oven is belangrijk en moet je onderdeel laten zijn van je vaste kookroutines. Maak de gietijzeren pan direct na gebruik schoon en deze dus niet een poos laten staan met etensresten. Koel na gebruik niet te snel af met grote hoeveelheden koud water.

  1. Verwijder alle etensresten en maak de pan schoon met een plastic spatel of een (plamuur)mesje. Als een pan stevig is aangebrand kun je ook een staalborstel gebruiken. Gebruik eventueel een klein beetje water voor om het te laten weken.  Gebruik GEEN schoonmaak of afwasmiddel. Zeep lost je opgebouwde laagje op en gaat in de poriën van de pan zitten en zul je nog lang naproeven. Doe een Dutch Oven ook nooit in een afwasmachine.
  2. Laat de pan goed drogen voordat je het opbergt. Laat de deksel op een kier (houtje) en stop er eventueel wat oude kranten in tijdens opslag (de kranten trekken het vocht aan).
  3. Verhit de pan nog een keer tot je hem nog net kan aanraken. Smeer de binnenkant van de oven en deksel in met plantaardige olie. Verwijder de overtollige oven uit de pan. Zet de pan op zijn kop en open en laat de pan helemaal afkoelen. De buitenkant heeft niet veel onderhoud nodig, maar als je roestvorming ziet ontstaan smeer je die ook in met olie, nadat je de roest verwijderd hebt.