Buitenkoken bij De Bredelaar


De Bredelaar

Midden in Park Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen ligt de Bredelaar. Aan de Breedlersestraat staat boerderij de Grote Bredelaar van familie van den Toorn. De boerderij is een wederopbouwboerderij nadat het in de tweede wereld oorlog is verwoest door gevechten tussen de Duitsers en de geallieerden. Achter de oude boerderij is sinds 2014 een nieuwe melkgeitenhouderij gebouwd waar circa 2000 melkgeiten worden gehouden. De oude boerderij en het erf wordt bewoond door de familie van den Toorn. Daarnaast zijn verschillende culinaire ondernemers gehuisvest in de de schuren en de ruimtes, waaronder Rembert van Noort en Tim Delissen.

De oude pruimenbongerd achter de boerderij is een prachtige locatie om met gasten buiten te koken. Deze idyllische plek biedt rust en een geeft een geweldige sfeer. En wanneer de pruimen rijp zijn, schudden we de pruimen van de boom voor in het toetje. Naast de bongerd is een kampvuurplaats waarop gekookt kan worden en is een grote werktafel gebouwd waaraan gewerkt kan worden.

Met mooi weer koken we op de vuurplaats, in de boomgaard of op de kookplaats in het park. Als het weer wat minder is kunnen we uitwijken naar de oude kapschuur of kweekkas. Voor alle weersomstandigheden is er wel een gelegenheid.

 

Koken bij de boer

Op het erf hebben we verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van de grote van de groep en de weersomstandigheden kiezen we een mooi plekje uit. Meestal zal dit de vaste vuurplaats zijn met bankjes, maar als het kan koken we in de oude pruimenboomgaard onder een prachtig bladerdak.

In alle gevallen ervaar je het leven op de boerderij. Als het mogelijk is doen we een rondleiding en zien we de melkgeiten die gemolken worden. Als je geluk hebt is het lammertijd en zijn er jonge lammetjes.


Koken in het park

In pocketpark de Bredelaar worden op biologische wijze groenten en fruit gekweekt. In het park staan vooral vergeten groenten en groenten en fruitbomen van ouderwetse rassen. Het park is aangelegd in 2015 maar ademt de sfeer van vroegere tijden. Het thema van het park is ook “Landbouw door de eeuwen heen”. Dat zie je terug in het ontwerp en de inrichting. De uitkijktoren geeft een mooi zicht op de het park zelf en het landbouwgebied van Park Lingezegen.

De eerste jaren staan vooral in het teken van bodemverbetering, om te zorgen dat er een goede en vruchtbare grond gaat ontstaan. De tuinderij is tevens een arbeidsplaats voor mensen met een arbeidsbeperking. De groenten in de tuin worden gebruikt in de workshops. Als het mogelijk is, oogst je tijdens de workshop zelf je groenten en kruiden. Verser kan niet.

Boerderij en Camping de Grote Bredelaar

Pocketpark de Bredelaar